Wspaniała podróż do kraju Cesarii Evory, gdzie słońce świeci 330 dni w roku. Trasa wycieczki prowadzi przez trzy wyspy z grupy Ilhas do Barlavento – Wysp Zawietrznych: Sal, Santo Antão i São Vicente. Każda z nich ma własną osobowość i każda jest warta odkrycia. Za jedną z najpiękniejszych wysp Cabo Verde uważana jest Santo Antão – ojczyzna grogu, lokalnej odmiany rumu. Pustynna w części południowej, na północy zachwyca zielonymi górami dochodzącymi do 1800 metrów. Na São Vicente na pewno zauroczy Mindelo, gdzie urodziła się Cesaria Evora. Miasto zwane Małą Brazylią od hucznie obchodzonego tu karnawału, jest jednym z najładniejszych na Wyspach. Atrakcją jest także wjazd na Monte Verde. Wyspa Sal to z kolei niekończące się plaże, raj dla pasjonatów sportów wodnych i saliny, od których pochodzi jej nazwa. Warto przedłużyć pobyt na wyspie Sal o wypoczynek w wybranym hotelu z oferty ITAKI.
1. DZIEŃ.:
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę SAL. Transfer do hotelu w SANTA MARIA, zakwaterowanie, czas wolny, nocleg.
2. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka po wyspie Sal z obiadem w lokalnej restauracji. Wioska rybacka Palmeira, Magiczne Oko w Buracona, przejazd przez Terra Boa, żyzną krainę znaną ze zjawisk fatamorgany do Espargos, stolicy wyspy. Obiad. Przejazd do SHARK BAY, zatoki, gdzie można zobaczyć żyjące w naturalnym środowisku rekiny. Następnie zwiedzanie PEDRA DE LUME – malowniczych salin-zbiorników, gdzie przez odparowywanie wody morskiej pozyskuje się sól. Następnie transfer na lotnisko i przelot na wyspę SÃO VICENTE. To malownicza wyspa pełna uroczych miasteczek rybackich. Znana jest głównie z idealnych warunków dla surfingu. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, nocleg.
3. DZIEŃ.:
Śniadanie. Piesze zwiedzanie MINDELO, po drodze: Mercado Municipal – targ owocowo-warzywny, Mercado de Peixe – targ rybny, bazar Praça Estrela z rękodziełem lokalnych artystów i rzemieślników oraz typowymi afrykańskimi ubiorami i biżuterią. Następnie dom, w którym urodziła się Cesária Évora – Bosonoga Diva. Jej wielokrotnie nagradzany głos sprawił, że Republika Zielonego Przylądka stała się znana na całym świecie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka objazdowa po wyspie SÃO VICENTE z przerwą na obiad. Przejazd do CALHAU, wioski rybackiej z piękną piaszczystą plażą, skąd w pogodny dzień można dostrzec wyspę Santa Luzia. Obiad. Dalej przejazd do PRAIA GRANDE z pięknymi, piaszczystymi plażami, a następnie do BAIA DAS GATAS, miejscowości znanej z międzynarodowego festiwalu muzyki. Dalej trasa prowadzi na MONTE VERDE – wjazd na najwyższy szczyt wyspy z pięknymi widokami na wyspę Santo Antão. Przejazd do restauracji w MINDELO – kosmopolitycznej, dynamicznie rozwijającej się kulturowej stolicy archipelagu Wysp Zielonego Przylądka, drugiego co do wielkości miasta na archipelagu. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do wędrówki po centrum miasta. Kolacja z muzyką na żywo. Powrót do hotelu. Nocleg.
4. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Prom na wyspę SANTO ANTÃO (ok. 1 godz.). Wyspa znana jest wśród miłośników górskich wędrówek z widoków zapierających dech. Są tu małe wioski z życzliwymi mieszkańcami, gdzie wydaje się, że czas stanął w miejscu. Część południowa wyspy ma suchy klimat, podczas gdy północny wschód, oddzielony wysoką kordylierą zatrzymującą chmury, ma obfite opady i jest pełny tropikalnej roślinności i upraw egzotycznych owoców oraz warzyw. To rolnicze zagłębie wysp Barlavento i naprawdę zielone Cabo Verde. Przejazd do RIBEIRA GRANDE. Przejazd na zieloną część wyspy SANTO ANTÃO – górską drogą “Estrada de Corda”, która wijąc się wśród gór i urwisk, sięga niekiedy ponad chmury. Podróż obfituje w piękne widoki, trasa jest jedną z największych atrakcji na wyspie i uważa się ją za jedną z najpiękniejszych dróg świata, wpisaną na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. W miejscowości Pico da Cruz (1500 m n.p.m.) spacer po lesie sosnowym, następnie przejazd do KRATERU COVA i dalej do Delgadim, skąd roztacza się widok z jednej strony na Ribeira da Torre, a z drugiej na Ribeira Grande – zapierająca dech sceneria, gdzie urwiska z obu stron drogi sięgają kilkuset metrów. Przejazd do COCULI, miejscowości leżącej w najszerszym wąwozie na wyspie, otoczonej polami bananów i plantacjami trzciny cukrowej. Obiad na farmie. Danie główne to catchupa, narodowa potrawa Cabo Verde, na bazie kukurydzy, grochu, warzyw i mięsa lub ryby. Na miejscu również pokaz gotowania tej pysznej potrawy. W trakcie pobytu na farmie będzie możliwość poznania procesu pędzenia lokalnego alkoholu z trzciny cukrowej – grogu. Następnie przejazd do PONTA DO SOL, drugiej największej po Porto Novo miejscowości Santo Antão i najbardziej wysuniętego na północ miejsca archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Ponta do Sol jest ważnym lokalnym ośrodkiem rybackim z malowniczą architekturą małych uliczek i zakątków oraz pięknym nabrzeżem z małym portem rybackim. Zakwaterowanie w pensjonacie, czas wolny, nocleg.
5. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka do FONTAINHAS. To bajkowe miejsce na północy wyspy Santo Antão według National Geographic należy do wiosek z najpiękniejszym widokiem na świecie. Malowniczą wioskę wiszącą na zboczu góry tworzą kolorowe domy położone na skraju głębokiego klifu o głębokości setek metrów. Wizyta w lokalnym domu, gdzie przy kawie i dźwiękach gitary zaśpiewa lokalny bard. Przejazd do SINAGOGA – naturalnych basenów wykutych w bazalcie przez fale oceanu. Następnie przejazd do Vila das Pombas, miejscowości wyznaczającej początek doliny Paul, znanej jako najbardziej zielone miejsce na całym archipelagu Cabo Verde, którą można określić mianem zielonego serca wyspy. Dzięki swoim unikalnym warunkom klimatycznym i geograficznym region słynie z rolnictwa. Uprawia się tu przede wszystkim trzcinę cukrową, banany, papaję, mango, drzewa chlebowe oraz słodkie ziemniaki i inne warzywa. Obiad na farmie z ekologicznymi produktami. Spacer po wąwozie RIBEIRA DO PAUL (całkowity czas przejścia: ok. 1,5 godz., trasa łatwa; możliwość transferu). Wizyta w destylarni połączona z degustacją grogu – napoju alkoholowego (rum z sokiem z cytrusów), który dawniej zawsze towarzyszył marynarzom na statkach. Przejazd w okolice miejscowości Paul. Zakwaterowanie w pensjonacie. Czas wolny. Nocleg.
6. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do PORTO NOVO i dalej przez dolinę Ribeira das Patas do BOLONA, jednej z najwyżej położonych osad na wyspie, słynącej z wyrobu kozich serów oraz wręcz marsjańskich krajobrazów. Spacer z widokiem na górę Tope de Coroa – najwyższy szczyt na wyspie (całkowity czas przejścia: ok. 1 godz., trasa łatwa). Przejazd do RIBEIRA DAS PATAS, z wielkim kraterem wulkanicznym i ciekawymi formami skalnymi o fantazyjnych kształtach z nielicznymi wyspami zieleni. Przejazd do CHA DE MORTE z postojami w punktach widokowych. Obiad. Wizyta w miejscowej szkole. Mali uczniowie pokażą swoje klasy, zaśpiewają swój hymn narodowy lub ludową piosenkę i podzielą się swoim uśmiechem. Skromne upominki będą jak najmilej widziane (można zabrać dla dzieci drobne przybory do pisania, kredki, kolorowanki itp.; uwaga: przerwa wakacyjna: 15.06–15.09). Po krótkim odpoczynku wśród drzew owocowych, przejazd na niesamowitą przełęcz ALTO MIRA, skąd można podziwiać gigantyczne zapadlisko wulkaniczne Ribeira das Patas z bajecznymi formacjami skalnymi, a w tle całą wyspę São Vicente. W godzinach popołudniowych przejazd do Porto Novo, z którego wypływa prom na SÃO VICENTE. Czas wolny. Kolacja z muzyką na żywo. Zakwaterowanie w hotelu, nocleg.
7. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Poranny transfer na lotnisko i przelot na wyspę SAL. Transfer do hotelu w SANTA MARIA. Zakwaterowanie, czas wolny i nocleg.
8. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny na plażowanie (w zależności od godziny wylotu). Transfer na lotnisko. Przelot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.
Cena obejmuje:
7 noclegów w hotelach/pensjonatach**/***: 2 na wyspie Sal, 2 na wyspie São Vicente, 3 na wyspie Santo Antão; 2-os. pokoje z łazienkami; wyżywienie: 7 śniadań, 2 obiady, 2 kolacje, degustacje zgodnie z programem; przelot: Polska-Sal-Polska; transfery; promowanie: São Vicente-Santo Antão-São Vicente; opieka pilota; ubezpieczenie KL i NW
Obowiązkowe opłaty na miejscu:
przeloty wewnętrzne: Sal-São Vicente-Sal: ok. 260 EUR/os.; opłata klimatyczna: 18 EUR/os.; napiwki: ok. 32 EUR/os.
Uwagi:
Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy (od daty powrotu do Polski).; Zaleca się zabrać wygodne, pełne obuwie, najlepiej buty do trekkingu.; Limit bagażu na przelotach wewnętrznych: bagaż rejestrowany – 23 kg, bagaż podręczny – 6 kg.; Należy podać dane paszportowe w momencie zakładania rezerwacji z uwagi na konieczność zakupu biletów na przeloty wewnętrzne. Niepodanie danych paszportowych będzie skutkować brakiem możliwości uczestnictwa w programie.; Kolejność zwiedzania może ulec zmianie ze względu na przeloty wewnętrzne.
Dodatkowe atrakcje podczas wycieczki:
wycieczka po São Vicente z obiadem: ok. 70 EUR/os. (wymagane min. 6 osób); zwiedzanie miasteczka Fontainhas i doliny Paul z trekkingiem i obiadem: ok. 70 EUR/os. (wymagane min. 6 osób); wycieczka po Sal: Shark Bay, Pedra de Lume: ok. 70 EUR/os. (wymagane min. 6 osób)