Dobry pomysł na wakacje! Wycieczka na Wyspy Zielonego Przylądka pozwala poznać je od strony przyrody, podziwiać miejsca, których nie zobaczy się z auta, poczuć je i pokochać. Przepiękne trasy trekkingowe, niezwykłe krajobrazy i pełna egzotyka. Smakuj lokalne potrawy, poznaj ukryte skarby Cabo Vede i ciesz się słońcem. Sal, São Vicente i Santo Antão czekają na Ciebie! Trasa przejazdu: ok. 750 km.
1. DZIEŃ.:
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę SAL. Transfer do hotelu, zakwaterowanie, kolacja, czas wolny, nocleg.
2. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny, a następnie transfer na lotnisko i przelot na wyspę SÃO VICENTE. Transfer do Mindelo. Zakwaterowanie w hotelu. Nocleg.
3. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Transfer do portu. Prom na wyspę Santo Antão i przypłynięcie do Porto Novo. Przejazd do CORDA. Prowadząca tam droga “Estrada de Corda”, wije się wśród gór i przepaści, osiągając niekiedy poziom chmur. Podróż obfituje w piękne widoki, trasa jest jedną z największych atrakcji na wyspie i uważa się ją za jedną z najpiękniejszych dróg świata. Rozpoczęcie trekkingu w CORDA, do miejscowości FIGUEIRAL i dalej do CHA DAS PEDRAS, szerokiej doliny znanej z destylarni grogu. Utwardzona ścieżka prowadzi przez malowniczą wioskę RIBERAO do doliny CAIBROS. Zakwaterowanie w pensjonacie, czas wolny, kolacja, nocleg. Czas przejścia ok. 6 godz., trasa o średnim poziomie trudności; podejścia: ok. 300 m, zejścia: ok. 1000 m.
4. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Transfer do wioski rybackiej CRUZINHA i rozpoczęcie trekkingu do Ponta do Sol, trasą uważaną za jedną z najpiękniejszych na wyspie Santo Antão. Ścieżka została wydrążona na skraju klifu kilkaset lat temu, roztacza się z niej przepiękny widok na ocean. Przejście do ARANHAS opuszczonej wioski. Dalej szlak prowadzi do FORMIGINHAS, gdzie w prywatnym domu będzie serwowany obiad, składający się z lokalnych potraw. Przejście przez wioskę CORVO, a następnie strome podejście do FONTAINHAS, uroczego miasteczka położonego na stoku góry o tej samej nazwie. Tarasy pól uprawnych na zboczach góry przypominają fontanny spływające kaskadami. Zwieńczeniem trekkingu jest wizyta w rybackiej wiosce PONTA DO SOL – najbardziej turystycznej miejscowości na wyspie. Zakwaterowanie w pensjonacie, czas wolny, nocleg. Czas przejścia ok. 5 godz., trasa o średnim poziomie trudności; podejścia: ok. 600 m, zejścia: ok. 600 m.
5. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do VILA DAS POMBAS – miejscowości, która wyznacza początek DOLINY PAUL. Spacer doliną, słynącą z uprawy trzciny cukrowej, drzew chlebowych i bananowców oraz produkcji lokalnego alkoholu – grogu. Obiad w trakcie trekkingu. Wizyta w destylarni połączona z degustacją grogu. Transfer do PORTO NOVO malowniczą drogą wzdłuż wybrzeża, z przerwami na zdjęcia. Przyjazd do hotelu, zakwaterowanie. Kolacja z muzyką na żywo. Nocleg. Czas przejścia ok. 5 godz., trasa o średnim poziomie trudności; podejścia: ok. 700 m, zejścia: ok. 200 m.
6. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do BOLONA, z niespotykanym, księżycowym krajobrazem. Spacer z widokiem na górę Tope de Coroa – najwyższy szczyt na wyspie, do miejscowości CURAL DAS VACAS. Obiad w lokalnej restauracji. Transfer do Porto Novo. Prom na wyspę São Vicente. Przypłynięcie do MINDELO, transfer do hotelu, zakwaterowanie. Wieczorny spacer po kosmopolitycznej, dynamicznie rozwijającej się kulturowej stolicy archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do spaceru po centrum miasta. Kolacja z muzyką na żywo. Nocleg. Czas przejścia ok. 4 godz., trasa o średnim poziomie trudności; podejścia: ok. 100 m, zejścia: ok. 700 m.
7. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Poranna wizyta na lokalnym bazarze, gdzie można kupić świeże owoce i ryby. Transfer na lotnisko. Przelot na wyspę SAL. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka po wyspie z obiadem w lokalnej restauracji, a następnie przejazd do SHARK BAY – zatoki, gdzie można zobaczyć żyjące w naturalnym środowisku rekiny. Przejazd przez Terra Boa, żyzną krainę, znaną ze zjawisk fatamorgany do PEDRA DE LUME, malowniczych salin – zbiorników, gdzie przez odparowywanie wody morskiej pozyskuje się sól. Przejazd do hotelu, kolacja, nocleg.
8. DZIEŃ.:
Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny (zależy od godziny wylotu). Przejazd na lotnisko. Przelot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.
Cena obejmuje:
7 noclegów w hotelach/pensjonatach**/***: 2 na wyspie Sal, 3 na wyspie Santo Antão, 2 na wyspie São Vicente; 2-os. pokoje z łazienkami; wyżywienie: 7 śniadań, 3 obiady, 5 kolacji; degustacje zgodnie z programem; przelot: Polska-Sal-Polska; transfery; prom: São Vicente-Santo Antão-São Vicente; opieka pilota; ubezpieczenie KL i NW Itaka Complex rozszerzone o następstwa uprawiania sportów wysokiego ryzyka
Obowiązkowe opłaty na miejscu:
przeloty wewnętrzne: Sal-São Vicente-Sal: ok. 260 EUR/os., opłata klimatyczna: 18 EUR/os., napiwki: ok. 40 EUR/os.
Uwagi:
Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy (od daty powrotu do Polski); Podczas zakładania rezerwacji należy podać dane paszportowe, z uwagi na konieczność zakupu biletów na przeloty wewnętrzne. Niepodanie danych paszportowych będzie skutkować brakiem możliwości uczestnictwa w programie.; Zaleca się zabrać wygodne, pełne obuwie, najlepiej buty do trekkingu.; Limit bagażu na przelotach wewnętrznych: bagaż rejestrowany – 20 kg, bagaż podręczny – 5 kg.; Impreza nie jest polecana dla osób z ograniczeniami ruchowymi. Osoby zainteresowane, prosimy o kontakt przed zakupem w celu sprawdzenia możliwości udziału w wyciecze.; Kolejność zwiedzania może ulec zmianie ze względu na rozkład przelotów wewnętrznych.
Dodatkowe atrakcje podczas wycieczki:
wycieczka po Sal: Shark Bay, Pedra de Lume i obiad: ok. 70 EUR/os. (wymagane min. 6 osób)