Chianti • Lukka • Piza • Florencja • San Gimignano • Siena • Pistoia • Vinci • Pietrasanta • ViareggioDla tych, którzy chcą w inny sposób poznać uroki Toskanii. Całkowity spokój, cisza i piękna toskańska przyroda wokół. Wypoczynek na tarasie przy porannej kawie z widokiem na szpalery cyprysów wyznaczających drogi i granice posiadłości. Zapachy drzew i ziół, wokół cisza. Posiłki w starych fattoriach, stylowo urządzonych gospodarstwach, wytwarzających zdrową żywność. Obiadokolacje poprzedzone degustacją lokalnych wyrobów: serów, szynek, oliwy, chleba i innych. To wyprawa do krainy smaków, zapachów, minionych wieków i spokojnego wiejskiego "dolce vita". Trasa we Włoszech: ok. 800 km
Zbiórka na lotnisku. Przelot do Florencji. Transfer do fattorii w Ponte Buggianese koło Pistoi. Fattoria odrestaurowana w latach 80-tych pozwala spędzić udane wakacje w spokojnym miejscu, dla tych którzy lubią kuchnię i przyrodę toskańską. Fattoria jest zbudowana w stylu toskańskim, zapewnia wszelkie wygody w pokojach, do dyspozycji gości basen odkryty, restauracja z pięknym tarasem. Zakwaterowanie, obiadokolacja, nocleg.
Śniadanie. Przejazd do CHIANTI. Ten cichy, nieco senny i zielony region pełen winnic i pięknych miasteczek, jest znany na całym świecie z produkcji wina Chianti Classico. Objazd małych miejscowości m.in. Castellina i Greve in Chinati. Wieczorem wizyta w Tenuta Fattoria Il Palagio, w Mercatale (www.castelloilpalagio.it). Degustacja lokalnych wyrobów, następnie kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
Śniadanie. Przejazd do LUKKI i spacer murami miejskimi. Zwiedzanie historycznego centrum: katedra San Martino ze słynnym wizerunkiem Volto Santo, plac Napoleona, średniowieczny kościół San Michele in Foro, romańska bazylika San Frediano z relikwiami patronki miasta, św. Zyty. Przejazd do PIZY. Zwiedzanie: plac Cudów z dzwonnicą katedralną, czyli słynną Krzywą Wieżą, wnętrze katedry Santa Maria Assunta i baptysterium. Spacer przez plac Kawalerów do kościółka Santa Maria della Spina, położonego nad brzegiem Arno. Czas wolny. Przejazd do Tenuta Torre w Cenaia, degustacja wyrobów lokalnych, kolacja (www.torreacenaia.it). Powrót do hotelu, nocleg.
Śniadanie. Zwiedzanie FLORENCJI - miasta Medyceuszy i stolicy Toskanii: kościół franciszkański Santa Croce z cenotafem Dantego, grobowcami Michała Anioła, Galileusza, Machiavellego, Rossiniego, spacer przez dzielnicę Dantego do religijnego serca miasta z baptysterium, do którego prowadzą słynne Drzwi Raju Ghibertiego, katedrą z olbrzymią kopułą Brunelleschiego i dzwonnicą Giotta. Przejście przez Piazza della Signoria na Ponte Vecchio, czyli Most Złotników. Wizyta w renesansowym Palazzo Pitti i przyległych ogrodach Boboli. Czas wolny. Przejazd do Fattorii di Maiano w Fiesole (http://fattoriadimaiano.com/). Degustacja lokalnych wyrobów, kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
Śniadanie. Przejazd do SAN GIMIGNANO zwanego średniowiecznym Manhattanem, którego historyczne centrum zostało wpisane na listę UNESCO. Zwiedzanie: brukowany Piazza della Cisterna, Piazza del Duomo; kościół kolegiacki z cyklami fresków autorstwa Bartolo di Fredi i Barna da Siena. Spacer ulicą San Giovanni, na której znajdują się sklepiki z rzemiosłem artystycznym. Czas wolny. Przejazd do SIENY, jednego z najpiękniejszych średniowiecznych miast europejskich. Zwiedzanie: kościół św. Dominika z relikwiami św. Katarzyny Sieneńskiej, Campo - amfiteatralny plac w kształcie muszli, gdzie odbywają się słynne wyścigi konne Palio, katedra z rzeźbami Nicoli i Giovanniego Pisano, Donatella, Michała Anioła i freskami Pinturicchia. Spacer po Via di Cittá z patrycjuszowskimi domami i wspaniałymi pałacami. Czas wolny. Przejazd do Castel di Pugna (www.casteldipugna.it), degustacja wyrobów lokalnych, kolacja. Powrót do hotelu, nocleg.
Śniadanie. Przejazd do PISTOI, miasta niegdyś dorównującego świetnością Florencji. Spacer po starym centrum z jednym z najpiękniejszych średniowiecznych placów we Włoszech: Piazza del Duomo, katedra św. Zenona z ołtarzem św. Jakuba wykonanym z wytłaczanego srebra, baptysterium i dzwonnica. Czas wolny. Przejazd do VINCI - małego miasteczka na wzgórzu pośród gajów oliwnych i winnic, rodzinnego miasteczka Leonarda da Vinci. Zwiedzanie głównej atrakcji, muzeum znajdującego się w XI w. twierdzy, poświęconego genialnemu artyście i wynalazcy. Spacer po mieście. Przejazd do Fattoria S. Barbara (www.aziendaagricolasantabarbara.it), degustacja wyrobów lokalnych, kolacja. Przejazd do hotelu, nocleg.
Śniadanie. Czas wolny - do wyboru: relaks przy basenie, indywidualne zwiedzanie (przy organizacji dnia będzie pomocny pilot) lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka do PIETRASANTY - miasteczka nazywanego małymi Atenami, które dzięki marmurowi od wieków przyciąga artystów z całego świata, którzy mają tu nie tylko swoje pracownie, ale także posiadłości. Spacer po centrum z licznymi galeriami. Przejazd do VIAREGGIO - popularnej miejscowości wypoczynkowej na wybrzeżu Versilia. Czas wolny na plażowanie. Powrót do hotelu. Wieczorem na pożegnanie toskańska kolacja w fattorii. Nocleg.
Śniadanie. Wykwaterowanie i przejazd na lotnisko we Florencji. Wylot do Polski.
7 noclegów w Agriturismo Fattoria Settepassi, Ponte Buggianese, www.rphotels.com/settepassi; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami, klimatyzacja, tv, telefon • wyżywienie: 7 śniadań, 2 obiadokolacje w miejscu noclegu, 5 degustacji połączonych z obiadokolacjami • przelot • przejazdy autokarem lub busem zgodnie z programem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW
Obowiązkowe opłaty na miejscu: bilety wstępu, lokalni przewodnicy, tour guide, taksa klimatyczna: ok. 165 EUR.Opłaty fakultatywne: wycieczka do Pietrasanty i Viareggio: ok. 60 EUR; wymagane min. 10 os.