pn - pt: 8-20 sb: 10-14
Schowek
 58 741 59 20
Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

OFERTA JEST DOSTĘPNA

organizator w ciagu paru dni informuje czy są dostepne miejsca na dany termin.

Proszę czekać, trwa wczytywanie ...

Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

Turcja,

Turcja,

Wycieczki Objazdowe

 PLN/os. (0os.  PLN)
https://cdn.dreamtours.pl/img/hotels/merlinx/222087/turcja-turcja-podroz-do-serca-tureckiej-kuchni-1.jpg
Termin:
-
Długość:
-
Wylot z:
-
Przylot do:
-
Zakwaterowanie:
-
Wyżywienie:
-
Organizator:
-
Liczba osób:
-
Cena łączna:
-
Zapłać przez internet - najlepsze pokoje wyprzedają się od razu!
Zarezerwuj wstępnie

Inne możliwe zakwaterowanie i wyżywienie:

  • Opis Oferty

  • Mapa

  • Opinie o hotelu

  • Opis kierunku

  • Ocena podróżnych TripAdvisor

    Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Turcja,

    Turcja,

    Wycieczki Objazdowe,

    Opis operatora:
    Proszę czekać, trwa wczytywanie ...

    Kategoria - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Region - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Turcja /

    Opis oferty: - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Antalya – Anamur – Tars – Adana – Antakya – Gaziantep – Göbekli Tepe – Sanliurfa – Eufrat – Góra Nemrut – Kahramanmars – Kayseri – Kapadocja – Konya – Antalya Idealny program dla pasjonatów Turcji, tym razem chcących poznać ją „od kuchni”. Niepowtarzalne miejsca, zabytki z listy UNESCO, cuda natury i… tureckie przysmaki. Na trasie baśniowa Kapadocja, jej podziemnie miasta i unikalne zabytki z czasów bizantyjskich, magiczna Góra Nemrut z kamiennymi posągami uznana za ósmy cud świata, a także Konya, jedna z najbardziej konserwatywnych miejscowości w Turcji, w której powstał zakon tańczących derwiszów. Bogaty program fakultatywny: lot balonem w Kapadocji, wizyta w hammamie czy „Turecka Noc” w jaskini będzie idealnym dopełnieniem starannie zaplanowanego tygodnia. Warto przedłużyć wypoczynek o pobyt w wybranym hotelu z oferty ITAKI. Trasa w Turcji: ok. 2250 km.

    1. DZIEŃ. ANTALYA - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Zbiórka uczestników na lotnisku. Bezpośredni przelot do Antalyi. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie, czas wolny, kolacja i nocleg.

    2. DZIEŃ. ANAMUR – TARS – ADANA (trasa: ok. 540 km) - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do ANAMUR, położonego nad Morzem Śródziemnym. Zwiedzanie twierdzy Mamure z XIII w., wznoszącej się malowniczo nad brzegami morza, gdzie nakręcono wiele scen do popularnych tureckich filmów. Czas wolny na obiad. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka łodzią do Kizkalesi – Zamku Panny, twierdzy zbudowanej w XII w. na maleńkiej wysepce, który wygląda jakby wyrastał z morza. Przejazd do TARSU, miasta, w którym przyszedł na świat św. Paweł, zwiedzanie kościoła pod jego wezwaniem oraz przystanek przy studni, skąd można zaczerpnąć świętej wody. Przejazd do hotelu w regionie ADANA, który słynie z najsmaczniejszych kebabów. W Adanie warto spróbować saglam – tradycyjnego tureckiego napoju bezalkoholowego, którego bazą jest sok z czarnej marchwi. Region słynie również z potrawy zwanej tantuni, czyli mięsa mielonego z cebulą i pomidorami zawiniętego w cienki placek. Warto wybrać się do jednej z restauracji i spróbować lokalnych specjałów. Spacer do meczetu Sabanci. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja i nocleg.

    3. DZIEŃ. ANTAKYA – GAZIANTEP (trasa: ok. 400 km) - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do miejscowości ANTAKYA, starożytnej Antiochii, o historii sięgającej 300 r. p.n.e. Miastem w przeszłości władali Rzymianie, Persowie, Bizantyjczycy, ale najbardziej widoczne są wpływy kultury arabskiej. Znajduje się tu grota, gdzie miał nauczać św. Piotr oraz św. Paweł. Znajduje się tu również jedno z najciekawszych w Turcji muzeów archeologicznych, słynące ze wspaniałej kolekcji mozaik z okresu rzymskiego. Region Antiochii słynie z wielu wyjątkowych potraw, których warto spróbować w czasie wolnym. Jednym z lokalnych specjałów jest biberi ekmek czyli chleb z pastą paprykową, często posypany sezamem, przypominający nieco pizzę. Jest bardzo pożywny i niezwykle popularny w tej części kraju. Kupując lokalne przysmaki warto spróbować tutejszego hummusu i kunefe – ciasta serowego. Wyjazd do GAZIANTEP i czas wolny w centrum, gdzie można odwiedzić bazar miedzi oraz lokalne restauracje, aby spróbować baklawy i pistacji. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja i nocleg.

    4. DZIEŃ. GÖBEKLI TEPE – SANLIURFA – EUFRAT – GÓRA NEMRUT (trasa: ok. 250 km) - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do GÖBEKLI TEPE, stanowiska archeologicznego, w którym odkryto świątynię liczącą 12 000 lat. Sanktuarium zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Przejazd do SANLIURFY, miasta proroków i celu pielgrzymek, którego historia sięga 3500 lat wstecz. Według tradycji właśnie tu urodził się Abraham, a przez pewien czas mieszkał biblijny Hiob. Zwiedzanie Jaskini Abrahama, gdzie prawdopodobnie prorok przyszedł na świat. Przejście nad święty staw, z którym wiąże się inna legenda dotycząca Abrahama. Wizyta na orientalnym bazarze w Sanliurfie. Podczas czasu wolnego polecamy skosztować kebabu z bakłażana lub kebabu Urfa – przygotowywanego z dodatkiem czarnego chilli. Warto posmakować lahmacun, nazywanego arabską pizzą, czyli cienkiego ciasta z mięsnym nadzieniem, pokropionego sokiem z cytryny. Na uwagę zasługują również cigkofte – klopsiki z surowego mięsa i bulguru, bardzo ostre, podawane z sałatą i sokiem z cytryny. Przejazd nad EUFRAT na Zaporę Ataturka – jedną z największych budowli hydrotechnicznych na świecie. Wjazd minibusami i krótka wspinaczka na GÓRĘ NEMRUT, wznoszącą się na wysokość 2150 m n.p.m. Na szczycie znajdują się potężne kamienne głowy, jeden z najbardziej rozpoznawalnych zabytków wschodniej Turcji, uznany za ósmy cud świata. Ten unikatowy na skalę światową zabytek został wpisany na listę UNESCO. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

    5. DZIEŃ. KAHRAMANMARS – KAYSERI – KAPADOCJA (trasa: ok. 540 km) - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do KAHRAMANMARS, czyli stolicy tureckich lodów zwanych dondurma. Tureckie lody, dużo gęściejsze niż europejskie, zawierają dodatek żywicy o charakterystycznym smaku. Prawdopodobnie tutejsi pasterze łączyli górski śnieg z mlekiem kóz, żywiących się bulwami orchidei i owocami. Poza lodami warto skusić się na tarhana, czyli turecką zupę, uznawaną za pierwszą zupę instant na świecie. Bazą zupy jest ciasto z jogurtu, warzyw i przypraw, które następnie się suszy i ściera na drobny proszek. Ciekawostką jest również danie manti – tureckie pierogi faszerowane jagnięciną, wołowiną, ziemniakami lub dynią. Pierożki często są polane masłem lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Przejazd do KAYSERI. Czas wolny w centrum miasta. W Kayseri warto spróbować pastirma – uciskanego mięsa. Wyjazd do KAPADOCJI. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja. Dla chętnych (za dodatkową opłatą na miejscu): „Turecka Noc” w jednej z jaskiń Kapadocji – ciekawy program artystyczny, przekąski, napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Powrót do hotelu, nocleg.

    6. DZIEŃ. KAPADOCJA - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): lot balonem nad Kapadocją. Podziwianie bajkowego krajobrazu z góry o wschodzie słońca. Powrót do hotelu. Zwiedzanie Muzeum Göreme wpisanego na listę UNESCO, największego i najciekawszego kompleksu skalnych kościołów wyrzeźbionych w tufie wulkanicznym. Znajduje się tu ok. 350 kościołów i kapliczek kryjących wspaniałe freski z czasów bizantyjskich. Zwiedzanie podziemnego miasta w Kaymakli sięgającego 35 m w dół, powstałego ok. IV w. p.n.e. Jest tu blisko sto tuneli wydrążonych w skałach wulkanicznych, w których można odnaleźć mieszkania, kuchnie, spiżarnie, kościoły, stajnie. Wnętrze zaskakuje znakomitą wentylacją, nawet na najniższych poziomach. Przejście doliną Pasabaglari, malowniczego miejsca ze skałkami przypominającymi postacie mnichów. Będąc w Kapadocji warto skosztować lokalnego kebaba przygotowywanego w naczyniu ceramicznym. Wizyta w sklepie z galanterią skórzaną oraz specjałami, gdzie można kupić tureckie słodycze lokum. Przejazd do hotelu. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): pokaz rytualnego tańca derwiszów, następnie fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): hammam, czyli wizyta w tureckiej łaźni. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.

    7. DZIEŃ. KAPADOCJA – KONYA – ANTALYA (trasa: ok. 520 km) - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do KONYI, jednej z najbardziej religijnych i konserwatywnych miejscowości w Turcji. Tutaj powstał zakon tańczących derwiszów, których charakterystyczną cechą jest umiejętność medytacji w ruchu. Zwiedzanie Muzeum Mevlany – założyciela zakonu. W muzeum zobaczyć można między innymi ponad 30 tysięcy rękopisów, a także pochodzące z okresu XIII-XVIII w. dywany i kilimy. Będąc w Konyi zachęcamy do spróbowania zupy z okry. Okra przypomina nieco fasolkę szparagową, jest bardzo zdrowa i niezwykle popularna w Turcji. Przejazd do hotelu w regionie ANTALYI, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

    8. DZIEŃ. - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny (zależnie od godziny wylotu), transfer na lotnisko i bezpośredni przelot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.

    ŚWIADCZENIA: - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    7 noclegów w hotelach*** w miastach lub w okolicy miast: 2 w Alanyi lub Side, 1 w Adanie, 1 w Gaziantep, 1 w Adiyaman lub Kahta, 2 w Kapadocji; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami, klimatyzowane • wyżywienie: 7 śniadań, 7 kolacji • przelot • przejazdy autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW

    UWAGI: - Podróż Do Serca Tureckiej Kuchni

    Obowiązkowe opłaty na miejscu: bilety wstępu, audio guide: ok. 140 EUR (dzieci do 8 lat – 50% zniżki), napiwki: ok. 70 EUR/os.Wizy: obywatele RP podróżujący do Turcji w celach turystycznych na okres nie dłuższy niż 90 dni są zwolnieni z obowiązku wizowego.Opłaty fakultatywne: Turecka Noc: ok. 35 EUR (wymagane min. 8 osób); lot balonem nad Kapadocją: ok. 245 EUR; pokaz tańca derwiszów: ok. 19 EUR (wymagane min. 8 osób); wizyta w hammamie: ok. 35 EUR (wymagane min. 8 osób); wycieczka łodzią do Zamku Panny: ok. 30 EUR (wymagane min. 8 osób).Podczas święta Kurban Bajram niektóre obiekty muzealne i meczety są zamknięte dla zwiedzających.
  • Ocena podróżnych TripAdvisor
    Na podstawie 1665 opinii podróżnych
    Doskonałe
    1298
    Dobre
    189
    Średnie
    78
    Złe
    63
    Okropne
    37
    Lokalizacja
    Jakość noclegu
    Pokoje
    Obsługa
    Wartość
    Czystość
    Opinie klientów

Dlaczego warto wybrać Dreamtours.pl:

  • BEZPIECZNE
    I TANIE WAKACJE

    Dreamtours.pl to od 10 lat wiodący portal turystyczny oferujący wycieczki polskich i niemieckich touroperatorów. Proponujemy Państwu jedynie sprawdzonych organizatorów i ponad 100 tysięcy hoteli w każdym zakątku świata zarówno z przelotem jak i dojazdem własnym.
  • GWARANCJA
    BEZTROSKICH WAKACJI

    Wszyscy organizatorzy, których sprzedajemy posiadają wysokie polisy ubezpieczeniowe. Ceny podajemy w euro, dzięki temu nie ma możliwości wystąpienia różnic kursowych. Ceny wycieczek nie zmieniają się po podpisaniu umowy.
  • NAJWYŻSZY POZIOM
    OBSŁUGI KLIENTA

    Na nasz sukces pracuje zespól ludzi - profesjonalistów. Turystyka to nasza pasja, dlatego bardzo dobrze rozumiemy potrzeby naszych klientów i szczerze doradzamy podczas wyboru oferty, traktując każdego klienta indywidualnie i profesjonalnie. Zależy nam na budowaniu zaufania wśród naszych klientów.
Proszę czekać, trwa wczytywanie ...
Wyślij ofertę na email
X
Zapytaj o ofertę
X

Zadzwoń

58 741 59 20

Pomóc Ci znaleźć wycieczkę? Kliknij >